A+ R A-

Realizacija projekta "Naša riječ je naša slika"

Već dugogodišnji prijatelji i partneri u USAID-ovom  projektu Pro Budućnost, predstavnici Modriče, Vukosavlja i Gradačca realizovali su aktivnost iz zajedničkog  projekta "Naša riječ je naša slika" .

U subotu, 16. novembra kroz  aktivnost "Edukacija o kulturno-historijskom nasljeđu i posjeta muzeju Vrata Bosne u Tolisi"  priliku da  dosadašnja znanja o ovoj temi dopune, ali i  da prvi puta čuju neke historijske činjenice i sagledaju ih  iz novog ugla  i vremenskog konteksta,  imali su učenici, mladi, prosvjetni, kulturni i javni radnici ove tri zajednice.

 

Naši mladi sugrađani, Sakib Imširović i Vedad Hećić, kao moderatori   programa u Gradadačcu, i Senija Mujkanović Muftić, kao turistčki vodič na Kuli Zmaja od Bosne,   pripremili su  evaluaciju primjera nacionalne tolerancije, multikulturalnosti i religijske tolerancije kroz historiju, navodeći  primjere  da je suživot na ovim prostorima i više nego moguć i da nas  naše razlike ne moraju dijeliti.

Fokus izlaganja su bile  društveno-političke okolnosti ovog dijela BiH kroz prizmu Husein-kapetan Gradaščevića kao jednog od istaknutih primjera velikih ličnosti naše zemlje,  koji je bio poznat po svojoj tolerantnoj politici u svim pogledima.

Na Kuli Zmaja od Bosne učesnicima su prezentirani osnovni podaci  o historiji ovih prostora u srednjem i novom vijeku do perioda upravljanja Husein-kapetana Gradaščevića uz  navođenje  razloga zašto je ovaj prostor postao toliko bitan za BiH.

Predstavljanje  lika i djela Husein-kapetana Gradaščevića, kao strogog ali pravednog vladara,  sa posebnim osvrtom na njegovu tolerantnu politiku,  zaokruženo je  obilaskom same Kule i  tunela izgrađenih u njenom kompleksu.

 

Nastavak aktivnosti, ali i poveznica sa pričom o Husein- kapetanu Gradaščeviću,  odvijala se u Tolisi  u Franjevačkom samostanu  u čijem sastavu djeluje  i muzej "Vrata Bosne".

Eksponati koji se  u muzeju  nalaze najbolje odslikavaju višestoljetnu tradiciju i kulturu ovih prostora.  Od triju građevina kompleksa - crkva, muzej i samostan - najstarija je  Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Pričom o  njenoj  izgradnji i opstanka kroz vrijeme, a zatim i o nastanku  Muzeja i knjižnice, ljubazni domaćin fra  Perica Martinović, toliški fratar i kustos Muzeja,  i njegovi saradnici   iznijeli su i  historijske činjenice o djelovanju Husein kapetana na ovom dijelu Posavine,  koji se odnose na izgradnju crkve u Tolisi, podršku  izgradnji škole,   pa do onih podatka o  njegovim kretanjima na ovim prostorima Posavine.

Simbolični naziv muzeja "Vrata Bosne" i eksponati u njemu, svjedoče o višegodišnjoj tradiciji  i životu na ovim prostorima,  a  franjevci su takođe dijelili sudbinu naroda na ovim prostorima, sve  promjene režima, ratovanja, izbjeglištva, poplave.

Njegovanje kultunog nasljeđa  i njegovo davanje na uvid novim generacijama,  kroz događaje i edukacije, kakva je bila i ova u Gradačcu i u  Franjevačkom samostanu i Muzeju  u Tolisi, daje  pozitivan uticaj i nadu da zajednička budućnost  na ovim prostorima ima perspektivu. 

Nove tehnologije i mediji mnogo toga  čine danas  dostupnim,  ali mir, tišina i atmosfera historijskih kompleksa i miris sačuvanih starih knjiga  i onoga što je u njima trajno zapisano jesu svetinja koju treba čitati, čuvati i njegovati.  Upravo radi  vedrijeg pogleda u budućnost.

 

POSLJEDNJE VIJESTI

Gradonačelnik na sjednici PIC-a predstavio potencijale Grada Gradačac

Gradonačelnik na sjednici PIC-a predstavio potencijale Grada Gradačac

Jučer u Sarajevu počela je sjednica političkih direktora zemalja članica...

JAVNI OGLAS  za izbor i imenovanje  predsjednika  Upravnog odbora  JZU “Dom zdravlja”  Gradačac, predstavnika osnivača

JAVNI OGLAS za izbor i imenovanje predsjednika Upravnog odbora JZU “Dom zdravlja” Gradačac, predstavnika osnivača

GRADSKO VIJEĆE Komisija za izbore i imenovanja Broj: 01-05-137/19                                                                                     Na osnovu člana 7....

دانلود جدید ترین فیلمها و سریالهای روز دنیا در سایت 98Movies. اگر در جستجوی یک سایت عالی برای دانلود فیلم هستید به این آدرس مراجعه کنید. این سایت همچنین آرشیو کاملی از فیلمهای دوبله به فارسی دارد. بنابراین برای دانلود فیلم دوبله فارسی بدون سانسور نیز می توانید به این سایت مراجعه کنید. در این سایت امکان پخش آنلاین فیلم و سریال همراه با زیرنویس و فیلمهای دوبله شده به صورت دوزبانه فراهم شده است. بنابراین برای اولین بار در ایران شما می توانید فیلمهای دوبله شده را در تلویزیونهای هوشمند خود به صورت دوزبانه و آنلاین مشاهده نمایید.