A+ R A-

Čestitka Gradonačelnika povodom Dana državnosti BiH

U povodu 25. Novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ime organa Grada Gradačac i u svoje ime, upućujem najiskrenije čestitke svim građanima grada Gradačac i Bosne i Hercegovine.

Prije tačno 76 godina, 25. novembra 1943. godine, na historijskom zasijedanju ZAVNOBiH-a Bosna i Hercegovina ponovo je ovjerila svoje postojanje – kao zajednica Srba, Hrvata i Muslimana, odnosno kao zajednica ravnopravnih građana – Bosanaca i Hercegovaca.

Bosna i Hercegovina je uspjela očuvati svoju multietičnost i baštinu zasnovanu na suživotu njenih naroda koji su vijekovima hrabro branili i odbranili granice Bosne i Hercegovine. 

Odbrambeno-oslobodilačkim ratom 90-ih godina prošlog stoljeća naši sugrađani ponovo su svojim životima i tijelima uspjeli suprotstaviti se zlu fašizma i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu  i time očuvali  antifašističku tradiciju ZAVNOBIH-a na ovim prostorima.

Nadam se da su godine ratnih stradanja bespovratno iza nas, i da dolazi vrijeme za nove podsticaje u akcijama za bolji život svih nas, da u zajedničkoj nam domovini Bosni i Hercegovini izgradimo demokratsku i prosperitetnu budućnost.

Posebne čestitke upućujem našim najvećim herojima, braniteljima dugo čuvane suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH, i izražavam vječnu zahvalnost i počasti porodicama onih koji danas više nisu s nama.

Želim da ovaj značajan datum dočekujemo svake godine u miru, slobodi i još prosperitetnijoj domovini Bosni i Hercegovini, da je volimo, poštujemo, izgrađujemo i čuvamo kao najveću dragocjenost.

Još jednom svim građanima čestitam 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik

Edis Dervišagić