A+ R A-

"Naša riječ je naša slika" - radionice kreativnog pisanja i fotografije

Još jedna od aktivnosti u PRO Budućnost projektu u nedjelju, 15.  decembra 2019. godine u  Gradačcu,  bilo je održavanje  radionica kreativnog pisanja i fotografije. 

Kako pisati, naći motiv i inspiraciju, i kako nastale fotografije sa aktivnosti projekta  pretočiti u video materijal,   imali su priliku da uče i sami naprave prve korake u montaži, mladi iz Gradačca uz podršku voditeljica radionica Sanje Hajdukov i Sanje Horić.

O elementima fotografije i filma, planu snimanja, kompoziciji, svjetlosti i još mnogim elementima fotografije i  montaže, učesnici radionica su se mogli upoznati, ali  zatim i praktično primjeniti  prilikom snimanja video materijala. Bila je to prilika da se još jednom prisjetimo prethodnih aktivnosti projekta -   posjete kulturno-historijskim spomenicima Gradačca,  posjete Samostanu u Tolisi,  Vladičinom dvoru  i Erazmo centru u Tuzli.


Bolje  poznavanje historijskih  ličnosti    i spomenika naše prošlosti,  ali i  iskustva osoba koje  danas svoju kreativnost nesebično  koriste za  stvaranje pozitivnih veza među osobama različitih vjerskih i etničkih pripadnosti,  motiv je svakom pojedincu da gradi vlastitu mrežu povjerenja, prijateljstva, tolerancije. Samo tako, kada kao pojedinci  razumjemo druge i drugačije,  možemo   svejdočiti da smo zrela zajednica otvorena za sve ljude.

 PRO-Budućnost je  USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA).