A+ R A-

Održana 3. sjednica Kriznog štaba Grada Gradačac za preduzimanje mjera zaštite građana od zaraznih bolesti

Krizni štab Grada Gradačac

za preduzimanje mjera zaštite građana od zaraznih bolesti

Gradačac, 16.03.2020. godine

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

I

 

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva kao i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, a u cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora vezano za pojavu novog Korona virusa, na području Grada Gradačac do dana: 14.03.2020. godine 48 osoba je stavljeno pod  zdravstveni nadzor, a za koje su ili izdata rješenja ili su u toku izrade od strane nadležnog sanitarnog inspektora.

Jedna osoba je 10.03.2020. godine izašla iz kućne izolacije, u trajanju od 14 dana i tretira se kao zdrava.

Radi se o osobama koje su unazad 7-10 dana doputovale na područje Grada Gradačac iz Italije, Njemačke sa stalnim ili privremenim mjestom boravka na području Grada.

Za vrijeme trajanja kućne izolacije kod svih 48 osoba, a koje su pod zdravstvenim nadzorom od strane nadležnog epidemiologa JZU Dom zdravlja Gradačac dr. Fatime Ibranović Hadžimehić, vršen je svakodnevni telefonski monitoring u pogledu kontrole simptoma (kašalj, visoke temperature iznad 38,5 °C, otežanog disanja, bolova u grudnom košu) nije došlo do pojave pogoršanja njihovog prvobitnog stanja, niti je bilo potrebe za detaljnijim analizama.

 

II

 

U cilju preventivnog djelovanja i zaštite stanovništva  grada Gradačac a u vezi sa pojavom koronavirusa na teritoriji  Bosne i Hercegovine koja je proglašena zaraznom bolešću  čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Bosnu i Hercegovinu,  Krizni štab Grada Gradačac je dana 16.03.2020. godine održao 3. sjednicu na kojoj su razmatrane naredbe i preporuke  Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva  i Kriznog štaba TK i isti je donio sljedeće zaključke i preporuke:

1. Pozivaju se svi građani  koji imaju stalni ili privremeni boravak u Gradačcu, a koji su se u posljednjih 7 dana vratili u BiH iz inostranstva a naročito iz rizičnih područja Kine, Irana, Južne Koreje,  Italije, Francuske, Njemačke i Španije  da se OBAVEZNI prijaviti svoj dolazak  Higijensko-epidemiološkoj  službi (u daljem tekstu HES)  Doma zdravlja u Gradačcu, na telefone  035 367 077, 062 806 041, 035 367 085,  035 816 094 ili 124, bez obzira da li imaju  simptome respiratorne bolesti ili ne. Iste telefone koristiti i u slučaju  pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje).

2. Apelujemo na sve građane koji imaju saznanja da osobe koje su boravile u inostranstvu a nisu se prijavile službi HES-a Doma zdravlja u Gradačcu, iste prijave (može i anonimno)  na gore navedene brojeve telefona kako bi služba HES-a u saradnji sa Policijskom upravom Gradačac evidentirala te osobe i preduzela potrebne mjere iz svoje nadležnosti.

3. Nalaže se svim javnim institucijama i privrednim društvima kao i privatnim poslovnim subjektima da obavezno provedu Preporuke  Federalnog ministarstva zdravstva za sve poslovne subjekte, samostalne obrtnike, organe vlasti na nivou FBiH, kantona, gradova, i općina, udruge i fondacije i radnike u cilju sprečavanja širenja bolesti izazvane korona virusom sa posebnim akcentom na pojačanu i vanrednu dezinfekciju poslovnih prostorija, površina i sredstava javnog prevoza. (u prilogu Saopštenja: Naredba)

4. Nalaže se JZU Doma zdravlja Gradačac da kadrovski ojača kapacitete Higijensko-epidemiološke službe u svrhu evidentiranja i  praćenja povećanog broja prijavljenih osoba koje su se vratile ili se vraćaju u BiH iz inostranstva.

5. Nalaže se JP „Komunalac“ i Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici da stave sve raspoložive kapacitete u svrhu aktivnosti na dezinfekciji javnih površina i drugim neophodnima aktivnostima

6. Nalaže se  gradskim službama da organizuju svoj rad shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji na nivou FBiH i šire.

7. APELUJEMO NA GRAĐANE da izbjegavaju okupljanje u većem broju  u javnim i privatnim objektima  i da uvažavaju  preporuke Federalnog ministarstva zdravstva u smislu zaštite ličnog zdravlja.                                                                                                     

 

 

                                                                                              Krizni štab Grada Gradačac