A+ R A-

Izvještaj Higijensko-epidemiološke službe JZU "DZ Gradačac" za 21.04.2020.

 

Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe na području grada Gradačac, do  utorka 21.04.2020.,  testirane su 84 osobe. Od ukupnog broja testiranih 84 na području Gradačca, kod 74 testirane osobe nalaz na COVID19 je negativan, a za deset testiranih, rezultate testa očekujemo u narednom periodu.

Pod mjerama zabrane kretanja i zdravstvenim nadzorom  ukupan broj osoba sa područja grada Gradačac  je 80 ( utorak 21.04.2020. ) i istim su izdata rješenja od  strane nadležnog sanitarnog inspektora.

Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom koje su završile period kućne izolacije u trajanju od 14 dana i tretiraju se kao zdrave je 1083.

Za vrijeme trajanja kućne izolacije kod svih osoba vršen je svakodnevni telefonski monitoring u pogledu kontrole simptoma (kašalj, visoke temperature iznad 38,5°C, otežanog disanja, bolova u grudnom košu), i stanje je stabilno.

Pozivaju se svi stanovnici grada Gradačac kojima je na snazi rješenje o izolaciji od Federalnog ili Gradskog sanitarnog inspektora u trajanju od 14 dana, da se ODMAH, ukoliko to do sada nisu učinili,  telefonskim putem prijave JZU Dom zdravlja odn. Higijensko-epidemiološkoj službi radi provodjenja obaveznog zdravstvenog nadzora, na osnovu kojeg će se izdavati odgovarajuća zdravstvena potvrda za inostrane osiguranike.