A+ R A-

Obilježen 9. maj u Gradačcu-Dan pobjede nad fašizmom

Na današnji dan prije 75 godina, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. U svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Tim povodom danas su delegacije Grada Gradačac i boračkih organizacija odale počast i položile cvijeće na spomeniku poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941- 1945. godine, spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine te na spomeniku zlatnim ljiljanima i dobitnicima Zlatne policijske značke.

Ovo je dan koji je objedinio obilježavanje pobjede nad fašizmo, ali i podsjetnik kada odajemo počast svim žrtvama antifašistčke borbe i jedan je od najznačajnih praznika  kojim se antifašizam potvrdjuje kao civilizacijska tekovina još od Drugog svjetskog rata.

Ovaj datum se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Edis Dervišagić je ovom prilikom čestitao svim dobitnicima najviših ratnih priznanja uz izražavanje iskrene zahvalnosti za hrabrost kojom su doprinijeli našoj današnjoj slobodi, miru i ravnopravnosti i slamanju pojave fašizma na ovim prostorima.Vječnu zahvalnost dugujemo herojima koji su posthumno odlikovani onima koji su dali svoje živote braneći slobodu, a nama ostavili u amanet da njegujući tekovine antifašističke borbe nastavimo graditi i jačati našu domovinu kao državu ravnopravnih ljudi na putu prema Evropskoj zajednici.

Značka „Zlatni ljiljan“ najveće je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata.  Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1.782 pripadnika Armije RBiH , od toga posthumno za njih 982.

Na području Gradačca priznanjem Zlatni ljiljan odlikovan je 41 pripadnik 107. viteške motorizovane brigade od kojih 7 posthumno. Dodjeljena su dva priznanja Srebreni štit,  jedna Zlatna policijska značka i pet srebrenih policijsh znački te jedno priznaje Red hrvatskog pletera.

U povodu Dan logoraša Bosne i Hercegovine važno je istaći da je tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini kroz logore je prošlo 200.000 osoba, ubijeno ih je 30.000.

Fašizam jeste pobjeđen u Drugom svjetskom ratu, ali nije iskorijenjen. Njegovi tragovi vidljivi su i danas o čemu svjedoče spomen kosturnice i gobovi žrtava fašizma i fašističkog terora širom svijeta.