A+ R A-

Obilježen Dan šehida na području grada Gradačac

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida. Tim povodom imami Medžlisa Islamske zajednice Gradačac proučili  su dovu i Fatihu za duše šehida koji su dali svoje živote u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Nakon toga odata počast i položeno cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava u gradskom parku.

Na šehidskom mezarju u Mahmut mahali također je proučena dova uz prigodan govor glavnog imama Nusreta ef. Kujrakovića. Na svim ostalim lokalnim  mezarjima u Gradačcu proučen je Jasin i upućena je dova za šehide. Obilascima mezarja prisustvuovali su imami, džematlije i građani.

Upriličen je i tradicionalni prijem predsjednika i glavnog imama Medžlisa IZ Huseina ef. Jukana i Nusreta ef. Kujrakovića za predstavnike porodica šehida i boračkih udruženja u Sali Medžlisa Islamske zajednice Gradačac.

U svim džamijama na području grada Gradačac proučen je tevhid i poklonjene su hatme pred duše šehida. Hatmu su proučili gradačački imami.