A+ R A-

8. sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac

Na osmoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gradačac razmatrano je 36. tačaka dnevnog reda. Gradski vijećnici usvojili su Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Gradačac za period 01.01.-30.06.2020. godine. U ovom izvještajnom periodu ostvareni su primici 7,4 miliona KM što iznosi 39,8 plana za ovu godinu.

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Gradačac za 2020. godinu koji podrazumjeva uvećane prihode u iznosu od 495.298,00 KM. Radi se o dodatnim sredstvima iz vodnih naknada Tuzlanskog kantona od oko 427.639,00 KM i o 67.000,00 KM prikupljenim sredstvima od strane građana kao učešće za izgradnju i rekonstrukciju putnih pravaca na području grada Gradačac. Rashodi usvojeni u ovom Rebalansu budžeta odnose se na 30.000 KM za potrebe troškova uklanjanja devastiranih objekata i otpada u naselju Dueren, 50.000 KM za sufinansiranje nastavka rekonstrukcije zgrade Gradskog kina i 363.995 KM za rekonstrukciju lokalnih puteva.  

Vijećnici su također usvojili Odluku o broju i visini  stipendija za učenike i studente za školsku/akademsku  2020/21. godinu. Ukupan iznos sredstava koje je potrebno u Budžetu Grada  Gradačac  obezbijediti za stipendiranje u školskoj 2020/21. godini iznosi 98.000,00  KM.

Usvojen je i Prijedlog odluke o dodjeli gradskih priznanja za 2019. godinu. U povodu Dana Gradačca 22. oktobra 2020. bit će dodijeljena 4 priznanja. Za počasnog građanina bit će proglašen gradonačelnik Dűren-a Paul Larue, Zlatni grb Grada ( firma „ Hasić-Drvo“ ) i Zlatni Zmaj ( Udruženje „Zmajice“ i Sadin Mulahalilović).

Usvojen je i Prijedlog  odluke  o  raspisivanju  javnog  oglasa  za  davanje  u  zakup  poslovnih  prostorija  putem  licitacije (zgrada Gradskog kina), Prijedlog  odluke  o  raspisivanju  javnog  oglasa  za  davanje  u  zakup  kruga  “Gradine“,  cjelokupni  objekat „Gradine“, objekta „Lovac“ sa parking prostorom isped „Gradine“ i Prijedlog  rješenja  o  davanju  saglasnosti  za  izdavanje  u  podzakup  poslovnih  prostorija  –  (Kafe  bar u sportskom objektu u izgradnji Stadion „Banja Ilidža“).

Imenovan je  člana  Nadzornog  odbora  JP  „Parkinzi“  d.o.o  Gradačac  do  okončanja postupka po javnom oglasu, najduže do 90 dana od dana imenovanja kao i usvojen Prijedlog rješenja o imenovanju članova Upravnog odbora  JZU „Dom zdravlja“ Gradačac,  predstavnika stručnih radnika ustanove i ispred Ministarstva zdravstva TK, najduže 90 dana od dana imenovanja. Također  i u JU  „Apoteka“  Gradačac imenovan je član  Upravnog  odbora,  ispred  Ministarstva zdravstva TK, najduže do 90 dana od dana imenovanja kao i  član  Upravnog  odbora  JU  Centar  za  socijalni  rad  Gradačac  iz  reda uposlenih, najduže do 90 dana od dana imenovanja.

Gradski vijećnici su usvojili i Izvještaj o radu i poslovanju JP „Komunalac“ d.d. Gradačac u 2019. godini, Izvještaj o radu JU „Apoteka“ Gradačac u 2019. godini i Izvještaj o radu JU Dječije obdanište „Kolibri“ za pedagošku 2019/20. godinu