A+ R A-

Održan 1. redovni sastanak GŠCZ Gradačac

Na osnovu  člana 108. tačka 2. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća (“Službene novine Federacije BiH” broj 39/03, 22/06. i 43/10.)  Gradski  štab  civilne zaštite Gradačac, na svojoj 1. redovnoj sjednici, održanoj 05.04.2021. godine,  donosi:

 

Z A K LJ U Č A K

 

I

 

Razmatrajući aktuelnu epidemiološku situaciju na području grada Gradačac zaključeno je:

  1. Trenutna epidemiološka situacija na području grada Gradačac je pogoršana obzirom da je u posljednjih 15-tak dana došlo do naglog skoka broja oboljelih gradjana od koronavirusa zbog čega Gradski štab apeluje na gradjane, poslovne i druge subjekte na striktno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera propisanih Naredbama i Preporukama Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva.
  2. Gradski štab CZ izražava veliku zahvalnost za požrtvovanost zdravstvenom sektoru i traži od gradjana da svojim odgovornim postupcima u provodjenju propisanih mjera zaštite pomognu zdravstvenom sektoru, u cilju zaštite zdravlja i života sugradjana.
  3. Shodno preporukama Kriznih štabova MZ FBiH i MZ TK, a u cilju smanjenja prenosa infekcije, smanjenja pritiska na zdravstvene ustanove  i zaštite života naših sugradjana Štab CZ apeluje na građane da izbjegavaju bilo koji vid masovnijeg okupljanja (privatna i javna) kao i da  ograniče kretanja na najmanju moguću mjeru te da ispravno koriste zaštitne maske (preko usta i nosa).
  4. U cilju prevencije i sprečavanja širenja zaraznih bolesti od koronavirusa nastavit će se provodjenje kampanje o potrebi vakcinacije stanovništva putem medija, izradom i podjelom propagandnog materijala ili na neki dr. način.(Odgovorni: Grad Gradačac, Radio Gradačac, JZU Dom zdravlja Gradačac)
  5. Od menadžmenta poslovnih subjekata (privredna društva, trgovački centri i dr. gdje se okuplja veći broj osoba) i ustanova, inspekcijskih organa i PU traži se pojačana aktivnost na provodjenju kao i praćenju provodjenja važećih mjera i naredbi.
  6. Putem lokalnih medija podsjećati stanovništvo i pravne subjekte na obavezno poštivanje i sprovodjenje gore navedenih mjera.
  7. Pojačati mjere provodjenja higijensko epidemioloških mjera u školama (Odgovorni: Direktori škola i nastavno osoblje)
  8. Zadužuju se rukovodioci javnih zdravstvenih ustanova, javnih preduzeća, gradskih službi za upravu i drugih  pravnih lica da u okviru svoje redovne djelatnosti obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na sprečavanje negativnih posljedica od koronavirusa. (Odgovorni: Menadžment navedenih subjekata)
  9. Gradski štab CZ zahtijeva od PU Gradačac i inspekcijskih službi da pojačaju rad i kontrolu poštivanja naredbi i preporuka, te prema prekršiocima osim upozorenja i preventivnih mjera poduzimati i izricati propisane sankcije. (Odgovorni: Načelnik PU i Šef Odsjeka za inspekcije)
  10. Za potrebe masovne vakcinacije koju će provoditi  JZU Dom zdravlja Gradačac odredjuje se prostor u Sportskoj dvorani u Gradačcu. (Odgovorni: Direktor JP Parkinzi, Direktorica JZU Dom zdravlja i Šef Službe CZ)
  11. U okviru utvrdjivanja broja lica za prioritetnu vakcinaciju u javnom sektoru, zadužuju se rukovodioci da u saradnji sa JZU Dom zdravlja Gradačac ustroje evidenciju lica koja se žele dobrovoljno vakcinisati.

II 

Ovaj Zaključak  stupa  na snagu danom donošenja.

KOMANDANT ŠTABA 

                                                                                                                                                   mr.sci. Edis Dervišagić