A+ R A-

Otvoren 11. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“

Danas je u gradskom parku otvoren 11. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“. Organizator ove već sada prepoznatljive sajamske manifestacije je Savez udruženja Mreža žena Veliko srce u BiH Gradačac uz podršku Grada Gradačac i Vlade TK.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuju samo izlagači iz Bosne i Hercegovine. Zbog specifičnih okolnosti pandemije korona virusa gosti iz inostranstva su izostali. Na sajmu se predstavljaju domaći organski proizvođači voća i povrća, ljekobilja, meda i proizvoda na bazi meda.

Jedan od ciljeva gradačačkog sajma organskih proizvođača jeste očuvanja starih zanata, starina i običaja.

Predsjednica Saveza udruženja „Mreža žena veliko srce u BiH“, Almasa Huskić prisutnima je uputila riječi dobrodošlice i zahvalila na učešću na ovom sajmu istakavši da je jedan od ciljeva „Eko-etno BiH“ prezentacija kulturno-historijskih i turističkih potencijala Gradačca.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je istakao da ovaj sajam ima turistički i edukativni značaj što svrstava Gradačac u red gradova koji kroz svoje sajamske aktivnosti daju značaj poljoprivrednom proizvođaču, zdravoj hrani i organskoj proizvodnji.

Podršku ovoj manifestaciji ali i razvoju organske dali su i članovi Vlade TK, Vahidin Smajlović ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i Hamza Bešić ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Ovogodišnji 11. gradačački sajam organskih proizvođača Eko-etno BiH otvorila je Habiba Lugonjić predstavnica Federalnog zavoda za agropedologiju iz Sarajeva.

Sajam organskih proizvođača Eko-etno BiH se održava u Gradačcu u četvrtak i petak, 27. i 28. maja 2021. godine.