A+ R A-

Počela sadnja novih sadnica u okviru inicijative za zeleniju i održivu budućnost

U sklopu aktivnosti obilježavanja 13. oktobra Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa (13. Oktobar- DRR dan) danas su u parku Stara banja u Gradačcu učenici srednjih škola iz Gradačca i predstavnicima Civilne zaštite Grada Gradačac učestvovali u aktivnostima sadnje odnosno ozelenjavanja područja grada Gradačac. Ove aktivnosti se odvijaju u sklopu Inicijative za zeleniju i održivu budućnost gdje će Grad Gradačac u saradnji sa UNDP-om BiH zasaditi 1.000 sadnica do kraja godine. Na ovom lokalitetu bit će zasađeno cca. 300 sadnica (smrče, bora, kestena, crvenolisne šljive, oraha).

Grad Gradačac je i kroz dosadašnje aktivnosti intenzivno radio na sadnji drveća odnosno ozelenjavanju urbanih površina sadnjom drveća u Aleji javora, Aleji kestenova, u gradskom parku i drugim lokacijama tako da smo rado prihvatili inicijativu UNDP-a da i na ovaj način nastavimo sa aktivnostima ozelenjavanja površina a istovremeno i poboljšamo kvalitet života i zdravlja naših građana. Dio sadnica, kroz određene preventivne aktivnosti zaštite od prirodnih i drugih nesreća, bit će posađen i na lokalitetima koje ugrožavaju prirodne nesreće poplave, klizišta i sl. (OŠ Zeljina Donja i Područna škola u Jasenici) izjavio je gradonačelnik grada Gradačac Edis Dervišagić.

Ova aktivnost je organizovana na inicijativu UNDP BiH a u sklopu zajedničkog programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, a kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Ujedinjene nacije a sprovode UN agencije: UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO. Program u kojem učestvuje i Grad Gradačac započeo je potpisivanjem Povelje sa gradonačelnicima i načelnicima opština i gradova koji učestvuju u projektu (početkom 2020. godine), trajat će 4. godine a ukupan projekat je vrijednosti 8,4 miliona KM, a partneri u projektu su i Ministarstvo sigurnosti kao i entitetske civilne zaštite. Za realizaciju aktivnosti u sklopu programa imenovana je Lokalna platforma za smanjenje rizika od katastrofa a članovi platforme su iz sektora koji obuhvataju ovaj program. 

Kroz ovaj program, u kojem učestvuje odredjeni broj općina i gradova iz Federacije i RS-a, radi se na rješavanju prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa a koje su utvrdile lokalne vlasti i akteri u sektorima zaštite i spašavanja, obrazovanja, socijalne i dječije zaštite zdravlja i poljoprivrede.

Danas je potpisana i Deklaraciju povodom provedbe Inicijative za zeleniju i održivu budućnost.